Ελληνική διατροφή και νεοελληνικές συνήθειες !!!

‘’ Πες μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι.’’  

Κάποτε, σε μια εποχή όχι και τόσο μακρινή οι Έλληνες, νησιώτες και βουνήσιοι, γνώριζαν πως η γη τους ήταν τόσο πλούσια σε φυτικά και ζωικά παράγωγα που η υγεία και τα βαθιά γεράματα ήταν εξασφαλισμένα. Η ελληνική διατροφή ισορροπημένη και υγιεινή, βασισμένη στο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις φυτικές ίνες, το κρέας και το ψάρι πρόσφερε και προσφέρει την ιδανική διατροφική επιλογή που θα καλύψει τόσο την βιολογική μας ανάγκη για φαγητό αλλά και την ευχαρίστηση κάθε απαιτητικού ουρανίσκου. Οι συνταγές που περιλαμβάνει η ελληνική κουζίνα μαρτυρούν και τις ρίζες μας. Νησιά, Πελοπόννησος, Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη και βόρεια Ελλάδα έχουν προσφέρει το λιθαράκι τους στην ανάπτυξη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.

Η Ελληνική διατροφή, ως κομμάτι της μεσογειακής διατροφής ταξινομείται στις εξής ομάδες :

  • Φυτικές ίνες(φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες όσπρια, καρποί).
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι)
  • Ψάρια και πουλερικά
  • Κόκκινο κρέας
  • Ελαιόλαδο

Τι να φάμε σήμερα ?

Τα φαγητά που αριθμεί η ελληνική κουζίνα είναι φυσικά αναρίθμητα. Σαν λάτρεις του φαγητού ο μάγειρας και ιδιοκτήτης του εστιατορίου μας Κώστας Αντωνόπουλος, με το μεράκι που τον χαρακτηρίζει μαγειρεύει καθημερινά σχεδόν 20 διαφορετικά φαγητά. Λαδερά, όσπρια, ψάρια, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί και φυσικά μοσχάρι σε διάφορες παραλλαγές το καθένα ώστε να καλύψει την επιθυμία κάθε πελάτη μας.

Νεοελληνικές συνήθειες

Η εποχή μας αναμφισβήτητα θεωρείται η εποχή της παγκοσμιοποίησης. Έτσι και αλλιώς σαν λαός πάντα ξεχνούσαμε εύκολα, τώρα με τον εξευρωπαϊσμό μας η ταυτότητα και το dna μας έχουν πλέον αλλάξει. Ξεχάσαμε το κοτόπουλο με τις μπάμιες, τα σουτζουκάκια τα σμυρναίικα , τους λαχανοντολμάδες της γιαγιάς και τα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο και συνηθίσαμε στα αμερικάνικα burger, τις ιταλικές πίτσες, τα ασιατικά και τα μεξικάνικα fast food. Ξεχάσαμε τη χωριάτικη σαλάτα και τα χόρτα και μάθαμε την Caesar και την chef. Αφήσαμε το υγιεινό κοκκινιστό μοσχαράκι για 2 τυλιχτά με γύρο.

Μα έχει ο καιρός γυρίσματα και οι γιατροί πορίσματα και η ελληνική διατροφή σιγά σιγά επιστρέφει. Σε μια εποχή που οι ρυθμοί της τρέχουν σαν τρελοί, η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό που πρέπει όλοι να νοιαζόμαστε. Τι είναι υγεία ? Σωστή διατροφή, άθληση, πρόληψη και ψυχική ηρεμία ! Η διατροφή μας είναι ο βασικός πυλώνας της καλής υγείας και η επιστροφή στο υγιεινό σημαίνει και επιστροφή στις γαστρονομικές μας ρίζες. Μην φοβάστε να δοκιμάσετε! Η ελληνική κουζίνα είναι θρεπτική, νόστιμη και απλή. Το ξέρω πως δεν είναι εύκολο να αγαπήσεις το μπρόκολο και τη μελιτζάνα , αλλά για να το κάνεις το πρώτο βήμα είναι να τα δοκιμάσεις .

Θα κλείσω με ένα ευφυολόγημα  :

Θα ‘θελα να ‘ξερα ποιος βάζει τις βιταμίνες στο σπανάκι, στο καρότο και στο ρετσινόλαδο και δεν τις βάζει στα παγωτά, στα πατατάκια και στις καραμέλες

Ένας εφτάχρονος

About Νίκος Βογιατζής

View all posts by Νίκος Βογιατζής →